Sajtóklub: Gönci Barack Vigasság 2018

Mámorító barackillat: Idén is jön a Gönci Barack Vigasság

Képtalálat a következőre: „date icon” 2018. július 6 – 7.

Hogy miért ragaszkodunk ennyire a gönci barackhoz? Ebben a térségben születtünk és ugyan voltak kitérőink, de ide tértünk vissza felnőttként, a vidék nyugalma újra elvarázsolt minket. Itt éljük álmainkat és itt kamatoztatjuk a máshol megszerzett tapasztalatainkat” – fogalmazta meg a Gönci Barack Vigasság főszervezője, Czakó Mónika

GBV_2

Július első hétvégéjén immáron hetedik alkalommal ünnepeljük együtt a gönci kajszibarackot a Gönci Barack Vigasságon. A Zemplén kapujában ilyenkor minden a barackról szól, a Boldogkői vár, a Bestillo Pálinkaház és Terra-Boldogkő Látványpince is mámorító gyümölcsillattal telik meg.

GBV_1

Czakó Mónika, a Gönczi Barack Vígasság főszervezője

Van egy csodálatos gönci barack-ültetvényünk és egy pálinkafőzdénk, ahol a hagyományos gönci barackpálinkán túl készítünk többek között málnát, szilvát, piros vilmoskörtét és a paletta folyamatosan nő.

A szívünk csücske természetesen a térség kincse, a gönci barack. Szeretnénk, ha évről évre egyre többen ismernék meg ezt a zamatos gyümölcsöt, az ebből készült ínycsiklandozó ételeket, a pálinkát, az egész tájat, Borsod-Abaúj-Zemplén megyét, Göncöt, Boldogkőváralját, minden csodát, ami ebben a területben lakozik.

Ezért hívtuk életre 2012-ben a Gönci Barack Vigasságot és ezért ünnepeljük idén is együtt július 6-7-én Boldogkőváralján a mennyei gönci kajszit” – mesél hivatásáról és a gönci barackról a Bestillo Pálinkaházban Czakó Móni, a Gönci Barack Vigasság megálmodója.

GBV_7

Az abaúji kistérség területe megannyi csodát rejt magában, még így esőben is lélegzetelállító a dimbes-dombos vidék, a felhőkbe burkolózó Boldogkői vár, melyről impozáns látvány nyílik a gönci barackültetvényre. Jó beszippantani a csendet, szinte érezni a levegőben a hamisíthatatlan vendégszeretetet, ami árad az itt dolgozókból. Ez a zempléni térség folyamatosan fejlődik és ez ennek a hitnek és alázatnak köszönhető.

GBV_6

Czakó Móni párja Czakó Gábor a Bestillo Pálinkák atyja, nála aligha találunk hozzáértőbb szakembert, pedig anno ő is hirtelen csöppent bele ebbe a világba, ami azonnal magával ragadta. Miközben ízlelgetjük a folyékony barackot, azt is megtudjuk, hogy milyen turizmusa van a barackfavirágzásnak ebben a térségben, és hogy tavaly több mint 70 ezren látogatták meg a Boldogkői várat.

GBV_3

Ez a vidék nem csak a barackról híres: Itt található a vizsolyi Biblia, az országos Kéktúra egyik szakasza, átszeli a térséget a Hernád, mely az evezés Mekkája, sőt Tokaj is mindössze 35 kilométerre található. És akkor még nem beszéltünk az encsi Anyukám Mondta étteremről, mely ország-és világszerte ismert és elismert gasztronómiai „zarándokhely”.

„Már a Vigasság kezdete óta van egy állandó partnerünk, az Anyukám Mondta. A Dudás testvérpár helyi alapanyagokból készít világhírűt, olyat, amitől mindenki elalél. A Vigasságon a barackot valamilyen formában minden fogásukba beépítik, érdemes lesz megkóstolni. Idén először partnerünk a Stílusos Vidéki Éttermiség, így az encsi étterem mellett Boldogkőváraljára érkezik több izgalmas vidéki étterem is” – folytatja a szervező.

És hogy mit tartogat magában a Gönci Barack Vigasság? Lesz pálinkafelismerő verseny, főzdelátogatás, pálinkakóstolás, kemenceizzítás, sütemények, barackos finomságok: szörp, lekvár, méz, rétes, fánk és különleges gönci barackos ételek. Valamint természetesen gyermekprogramok és egy kis zenés, táncos körítés. Fellép Gájer Bálint, a Blahalouisiana, a Magashegyi Underground és Hobo is az együttesével.

GBV_4

Aki pedig a környéken szeretné kipihenni a fáradalmakat, azt családias fogadók, hangulatos vendégházak várják Boldogkőváraljától Tállyán át Telkibányáig.

GBV_5

Érdemes lesz tehát július 6-7-én az abaúji térségbe látogatni és bepillantani az eredetvédett gönci kajszibarack ünnepére, tenni egy sétát a híres, sziklára épített Boldogkői várba, belekortyolni az eredeti gönci barackpálinkába és beszívni a friss, vidéki levegőt.

facebook-logo_318-49940 home2-512


Források

Just Creative


2018.06.07.

home2-512facebook-logo_318-49940
cropped-20180514_111612_00017200815012124028642.png

20180424_192400_00018023449922399555937.png

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.